Planten ruilen in de zon   

Lucette M. Faber

15 mei  2014

Eindelijk hadden we onze zonnige meidag te pakken waar we zo naar verlangden ondanks de vele nuttige regen die er is gevallen. Mooi dat het ook plantenruildag was!

Hoewel ik geen planten had in te leveren, kreeg ik van Elly een gezonde witte stokroos. Hij is heel pril en perfect geschikt voor mijn nieuwe mini-stukje tuin achter ons tuinhek, dat ik op de gemeentelijke verwaarlozing van braamstruiken en sneeuwbes heb veroverd.

Het was leuk om kennis te maken met een aantal leden van de vereniging, onder genot van een kopje muntthee en zelfgebakken appeltaart. Er stonden prille plantjes op tafel –  waarondercourgette en tomaat. Er werd muziek gemaakt op de trekzak en met al die genoeglijkheid kreeg ik ineens na toch al bijna tien jaar door deze buurt te hebben gewandeld met onze hond Titus een heel ander beeld van dit prachtige stukje Brinkhoekweg. Alles gaatmeer leven en dat is fijn.

Ik mocht met mijn camera gewapend daar waar anderen met platenschopjes en stekken ijverig in de weer waren, lekker tussen de tuinen door wandelen en foto's maken. Natuurlijk ging mijn hart uit naar de bloemen die ik zag bloeien, vooral de akeleien in allerlei kleuren en de blauwe lupines, die hier miraculeus niet door de slakken worden opgegeten, zoals in mijn tuin.

Maar bij Martin kon ik bomen die rijk beladen was met jongepruimpjes en peertjes van dichtbij bekijken en de eerste bloemen van de tuinbonen. Doperwten en peultjes tegelijk in bloei, voor het lekenoog identiek, maar toch echt een verschillende groente. Stadskind als ik ben, blijf ik  mij dan weer verwonderen over alles wat zomaar uit zaad groeit, onder liefdevolle begeleiding van de hovenier, dat natuurlijk wel, maar toch.

Mijn hart ging uit naar het echtpaar dat de tuin in april heefttoegewezen gekregen en nét begonnen was orde op zaken te stellen, met een tevreden oog op de bloeiende aardbeiplanten en de eerste eigen oogst in aantocht. Wat een werk moet er dan nog verzet worden, maar je kunt steeds denken: straks staat er iets op tafel bij mij dat hier uit de grond is gekomen...

Thuisgekomen heb ik met hulp van mijn man (ik kan zelf niet spitten, alleen plannen en verzorgen) de stokroos gaan planten en een clematis Jackmannii die aan de straatzijde van ons huis tegen een trellis op gaat groeien. Daar zal hij tzt twee grote klimrozen die over de pergola groeien met elkaar verbinden en mooie diepblauwe bloemen leveren én nog wat meer privacy geven.

Wie eens een kijkje in mijn tuin wil komen nemen is van harte welkom (eerst even bellen 06 24668491), de rozentijd is nu begonnen en er staat met een paar weken van alles in bloei. Verder heb ik voor de liefhebbers van klein maar fijn een aantal Middenamerikaanse salvia's (de microphylla variëteiten) en euphorbia's in bloei.

Mijn tuin is in vergelijking met de nuttige moestuinen natuurlijk

alleen maar fun, maar ik teken en fotografeer ook alles, en hij is de bron van mijn dagelijks geluk. Daarmee is hij toch ook een soort nutstuin, toch?